Friday, March 15, 2013

Cara Membeli Aplikasi di App Store!

cerita kita pada hari ini adalah 
"Cara untuk membeli aplikasi berbayar di App Store"
kenapa mesti BELI?
kenapa tak JAILBREAK?
aku sayang nak pecahkan dara iPhone aku.
i mean jailbreak iphone aku.
i just love the way my iPhone is.
simple, smooth, no lagging dan..bateri pon tak cepat habis.
lagipun warranty iphone aku still ade.
kalau aku jailbreak, BURN macam tu je aku punye warranty.


awek gua ni.2 bulan 10 hari.
:p

k k k cite die mcm ni,
dalam app store, banyak applikasi yang best2.
sangat best!
tapi aku ni jenis gilekan aplikasi mengedit gambar dan bukannya game.
TETAPI,
aplikasi yang best - best, famous - famous mostly KENE BAYAR.
so, aku nekad, aku nak beli jugak aplikasi yang aku nak.
tapi aku taktau cara nak beli die.
so aku explore la kat google ape semua..
dan ape yang aku jumpe..
selain menggunakan credit card, debit card pon boleh guna jugak..
tapi yang aku nak terangkan ni adalah 
DEBIT KAD MAYBANK SAHAJA,
bank lain boleh, tapi aku taktau sangat, mungkin caranya sama KOT,
jadi cara-caranya adalah : 

1. Pastikan kad yang kau gunakan adalah kad yang BARU :

i mean kad yang ade tulis "visa" ataupun yang ade cherry tu. sebab ape2 urusan jual beli, kita guna melalui visa.untuk sesiapa yang tak tahu, kad yang cherry tu ialah DEBIT KAD. Dimana kite boleh gunakan untuk shopping dan sebagainya. sesiapa yang takde yang cherry tu, boleh pegi bank dan tukar.berapa ringgit je bayar.


2. sekarang kau pergi :
SETTINGS > ITUNES & APP STORES > APPLE ID : BLABLABLA > VIEW APPLE ID > PAYMENT INFORMATION > VISA. dan die akan keluar maklumat seperti gambar dibawah : 



# untok "CARD NUMBER" , masukkan nombor yang ade pada kad :

no yang panjang2, Itu la die.

# untok "SECURITY CODE" , masukkan tiga digit yang dekat belakang kad :


# untok expired date, pada bahagian hadapan kad, bawah "card number" , ade tulis kat situ..pastu boleh la click DONE!

senang bro... aku ingat susah sangat mule - mule, rupanya takdela susah manee....
so..boleh la try!
ala kalau aplikasi tu $0.99, convert duet malaysia baru 3 ringgit..
kau mampu beli iphone, takkan la 3 ringgit pon tak mampu..
kalau kau jailbreak pon, tak semua apps boleh dapat percuma..
mostly orang jailbreak pon sebab diorang nak customize diorang punye UI gune cydia ape jadah semua tu, aku pon tak faham sangat.
bagi aku, aku suke yang simple je..
just slide dan banyak folder dan aplikasi,
tak perlu nak meriah2 sangat.
aku dah puas dah customize UI aku time aku gune samsung dulu..
naik muak dah....tapi citarasa orang lain2, ikot suke lah...

setakat ni aku dah beli aplikasi berbayar almost 50 henget.
hehe.
sebab aku nak sangat apps tu, aku beli bukan yang bodoh2 saje2, 
memang aku perlukan apps tu.


so inilah  die aplikasi2 yang aku dah beli...
$13.91 convert RM just kali 3 je...
after die dah sedot duet dalam akaun simpanan, 
apple akan send resit ni melalui email..
selamat ke tidak ?
insyallah selamat...
pandai2 la...

Aku dah guna iphone dah 2 bulan lebih,
so far iPhone the best!

47 comments:

Anonymous said...

before masuk kat apple acount kena register dulu ke debit kad tu? or bleh masuk terus je no kad tu?

FazliShukor said...

Tak..boleh masokkan je teros no kad tu..xpayah register

Memo Seorang Penjawat Swasta said...

alamak alamak alamak, tenkiu banyak2 la bro... aku ingat nak jailbreak je ipad mini aku tu, pastu cari2 cara payment, jumpa ko punyer post ni.. alhamdulillah, akhirnya dapat gak beli apps yg aku perlu tanpa kad kredit,,,hehehe,, tenkiu2..

Anonymous said...

Thanks for this guide. Been looking for a guide specifically for maybank debit card, cheers!

Anonymous said...

Boleh x kalau guna debit kad org lain.. contoh suami atau isteri..

Anonymous said...

Bolej tak kalau guna debit card isteri atau suami..?

Muhammad Hashemi bin Mustafa Kamal said...

X bhy ke tunjuk no kad kau? Ataupun tu cuma sample

FazliShukor said...

Boleh kalau tak silap..

FazliShukor said...

Tu sample je bro :)

Anonymous said...

orait..thanks..
aq tngah terpikir nak angkat baru..
iphone5 lak tue..
pasal aq baru angkat macbook^^


nset lame android pnuh dngan masalh...


Anonymous said...

Thanks bro.. Now i know..

wan mohd nazwan wan mohd sabri said...

Bro klu android sme gak kew

FazliShukor said...

Boleh2.cara die same je...

ashraff hugh said...

sorry if maybank master card boleh tak?

FazliShukor said...

Debit ke kredit eh?? Confuse

Adib said...

Something wrong with my Maybank card, dah banyak kali cuba pun tak dapat. Kad Maybank bukan yang warna kuning, dah tukar ke baru.

Azwa Fahmi said...

Cam ne nak clearkan pembayaran kat aplikasi store ni..account decline x bleh nk gn..

Ryu Zero said...

Kalau kita nak tukar no. kad kredit yg lain canne eh ? Kenape dia jadi lekat terus kt appstore

Ryu Zero said...

Salam.. Nama app yang abg edit kepala bunga itu ? Here

FazliShukor said...

Eem itu x berape nak pasti mcm mane care die.

FazliShukor said...

Exbel :)

mcfly said...

Salam bro, kalau guna bank islam dia xde no security kat belakang tu, mcm mane ye?

FazliShukor said...

mcfy : ermm itu aku tak tau.setakat ni pernah dengar maybank dengan cimb je :)

Anonymous said...

Knap i punye asyik declined ea?tahu tak?

FazliShukor said...

@anonymous : makesure dalam account ade duet, and lagi satu..maybe u salah masok info ke ape, recheck balik :)

Anonymous said...

Hi nak tanya. cara cara nk beli apps kan, mula mula cari apps di appstore lps tu tkn buy kan? haa lpstu cmne eh?
sbb ad pergi view my apple id tp xklua apapa pun. tp masa tu belum beli apapa dari appsstore la. kalau dh beli nnti ada la kluar mcm yg diatas ni ye? atau boleh trngkan lebih lagi? tqqq :))

david brown said...

klo kite gune debt card tu.....lpas bank deducted duit dlm bank,kite bleh tkr x payment method kite....dari visa k none

FazliShukor said...

@davidbrown : boleh..jangan risau :)

Azmil Reds said...

Terima kasih bro, aku ingatkan susah sangat bende ni haha, tp mana bank sama je kan cara dia?

FazliShukor said...

@azmireds.yup, semua bank same jee :)

Anistasyia Wong said...

thanks!~ this is really helpful :D

Nur Rejai Salmah said...

Salam nak tanya, after kita purchase, masukkan no semua tu, each time nak beli, bank akan hantar ape2 sms kat handphone utk verify code ke or terus2 je tolak duit?Sa

FazliShukor said...

W'salam,bank takkan anta ape2 verify code.tpi once dah beli, nnt bile duet dh diambil, apple akan anta receipt kat email :)

Na. said...

Boleh tak nak buang no account dari phone after purchasing? Selamat ke kalau biar je?

Marissa amira said...

Klau gna android cmne cara dia and apa benda apple id

Marissa amira said...

Klau gna android cmne and apa apple id 2

Anonymous said...

salam,nak tnya kalau pakai ipad mini, nk jual mcm mn nk clear kn apple id ya?

Anonymous said...

Nak tanya dia tarik duit betul betul rm3 ke or tiga kali ganda?

Ridzuan Ariffin said...

salam....
rm3 ( 3 kali ganda ) dia tolak time mula2 aku daftar..
lps tu aku gems ( dlm game COC ).. habis dlm rm65 gitu..bulan lepas aku beli..ok xpe la mcm tu..
hari ni aku cek dlm acc aku dia tolak lagi rm3.24 ( 3 kali ganda )..mcm pelik je..padahal aku xbeli apa2...
persoalannya sekarang
adakah rm3.24 x 3 tu yuran bulanan?
kalau yuran bulanan macam mana nak buang acc dalam app store tu?
ada x sesiapa boleh bantu..

dundundannn said...

update la ke ios 7 kot ye pon. baru kene dgn wajah iphone 5.

FazliShukor said...

entry ni ditaip before ios 7 keluar lagi bro

Anonymous said...

bro,ajar skit cmne nk copy file msuk ipad mini?

Anonymous said...

HAI . Nak tanye , smlm ade tertekan beli coin dalam game . then dye suro log in iTunes . kalau tekan cancel xde pape kan ? tapi tak ingat smlm login ke tak .. kalau dye nak tolak dye akn inform ke ape ? dah la mahal $39.90 lak tu . aiyoooo

Along Nizam said...

salam broo...saye dulu ade buat jugak mcm ni..pastu card bank saya expired dah..so mcm mn nak delete balik acc info kat iphone ni ha???skrng sy nak update ape2 smua dah xboleh..saya cuba masukkn acc baru pun xboleh..dah pening kpla xtau nak wat camne..hantar kedai fon pun dia xtau nak wat camne..

Along Nizam said...

salam broo..
saye aritu ade bli gems game clash off clan..
lps tu saye punye card bank dah expired..
skrng ni fon saya nak update ape2 smua xboleh..dia mintak acc baru..so saye masukkn acc baru pun xbole..mcm mn tu ye..bole ke delete acc bank supaya dia dah xmintak2 lg..
saye hantar kedai fon dia pun xtau mcm mn..dia sruh sya wat icloud baru..so nnt game coc saye jadi start baru semula laa...tolong saye..pening dah ni...

Siti Zulaikha Nadwa said...

Salam. hi! hello!

One question! debit card sekarang kan semua ada visa/mastercard/etc. Saya guna cimb ada situ tulis mastercard. Agak2 boleh guna tak? Please reply. Thanks! ;)

FazliShukor said...

boleh

widget code

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...