Wednesday, May 9, 2012

Kelebihan Politeknik!


Memandangkan keputusan UPU dah keluar kan.
ramai yang dah dapat result kan samada dapat UPU atau tak kan.
ok buat pengetahuan sesiapa yang baru nak melangkah kaki masuk ke IPT..
POLITEKNIK PREMIER DAN POLITEKNIK KONVENSIONAL 
adalah dua institusi yang sama.
tetapi politeknik premier ni die akan/telah menjadi Universiti Politeknik..
gitu lah cerita dia..

Tapi apa yang aku nampak dari twitter Fb semua.
siapa yang dapat politeknik tu mesti merungut.

"dapat poli jeee :'("

"bila aku gtau mak aku yang dapat politeknik,mak aku senyap je :("

"poli??aku taknak...pergi matrik lah camni"

"kenapa aku keputusan dapat banyak A boleh dapat Politeknik JE?"

"eyh kau komfem ke nak masuk politeknik?nanti nak sambung degree susah tau"

Dan macam2 lagi rungutan dari junior2 yang xtau lagi kelebihan politeknik. 
tengok! aku ingat tau setiap kata2 diorang yang aku bace.
kenapa eyh?
bodoh sangat ke student poli ni?
kenapa perlu pandang rendah?
kau tak reti bersyukur ke Dapat poli?

Kadang2 tu aku lebih geram ade yang makbapak pon sama naik suka pandang rendah dengan poli.
so aku sendiri sebagai student politeknik, amatlah kecewa  atas sikap mereka yang suka pandang rendah pada politeknik..
aku stalk dekat twitter..kat page2 IPTA/IPTS..
aku saje la nak tengok reaksi budak2 yang mane dapat politeknik

Aku bukan apa..
aku marah la..korang ni takde kesedaran lagi agaknya.
ye aku mengaku dulu time abang aku masuk poli pon,aku fikir negatif..
tapi bila aku check result UPU last year,
then tengok aku dapat politeknik,aku bersyukur sangat dapat masuk politeknik,atleast aku belajar,atleast aku berada under IPTA.atleast aku dapat kutip ilmu allah.
 tetapi orang lain yang ada sekeliling aku tak segembira aku.
kecuali family aku.mereka sokong aku nak pergi mane pon.
atas research yang aku buat, diantara kelebihan politeknik ialah : 

  1. Politeknik menerapkan pembelajaran 50% teori dan 50% praktikal,dimana ianya stabil berbanding institut universiti yang hanya 80% teori dan 20% praktikal. setahu aku la..untuk pengetahuan "teori"ialah pembelajaran didalam kelas manakala "praktikal" ialah pembelajaran di luar kelas,bukankah itu seronok?nanti takdelah asik terperap dalam kelas je setiap hari..
  2. poli ni..kalau exam..korang mudah lulus.sebab 50% adalah dari penilaian berterusan(PB) seperti quiz,assignment,ujian dan kehadiran.so kau boleh score dekat situ.dan lagi 50%  diambil dari markah final exam..agak senang nak score berbanding universiti KALAU KAU STUDY.
  3. politeknik juga menjalankan sistem pembelajaran seperti institut universiti yang lain juga.
  4. Siapa kata politeknik payah nak dapat kerja nanti?kalau kau grad dengan pointer yang rendah,memang la payah nak dapat kerja,untuk pengetahuan,sekarang ni orang lebih nak mahasiswa yang berkemahiran.kalau asik belajar teori sahaja tetapi tak tau secara praktikal payah jugak kan.
  5. Siapa kata kalau masuk politeknik payah nak sambung degree???ce gitau siket?diulangi lagi KALAU POINTER KAU RENDAH memang la payah nak sambung mana2.ade ramai je student poli yang sambung degree kat UITM,UTHM,UTM.

Politeknik IPTA jugak,aku bukan marah kau nak masuk swasta ke ape ke..sebab tu semua hak kau kan,tapi aku just nak bagi PENDAPAT, lain orang lain pendapat kan.
ade orang tu,dia dapat swasta dan poli,tetapi dia kata 
"dapat poli JE,bye poli,masuk teeeett je lah"
aku taktau la kalau kos yang dia dapat kat poli tu bukan kos yang die nak ke ape.

Ok aku pun dulu tak meletakkan politeknik sebagai pilihan utama,
yela aku pun macam korang jugak,nak masuk U,nak masuk U.
otak dah set awal2 kan nak masuk U,
mana tak hampa bila check result tak dapat U.
tapi apalah ada sangat dengan universiti ni,
jangan hanya pada taraf sesebuah institut sahaja,
tapi ape guna kalau belajarnya ke-laut, cara berfikiran masuk gaong.
belajar kat mana-mana sama je sebenarnya.
nak taknak jerk.
kalau nak dapat kerja atau nak sambung degree.
MOSTLY, majikan tengok pengalaman..
bukan tengok kat mana kau belajar.
tapi kalau aku diberi pilihan samada IPTA atau IPTS.
Aku lebih rela pilih IPTA.
.
Kalau ade info yang aku silap,silalah perbetulkan dengan cara yang berhemah.
thank u!



54 comments:

nashayahya :) said...

wahh , entry yg menarik . . :))
hope akan memberi kesedaran kepada orang yg slh phm ttg poli sblm ini..

nashayahya :) said...

wahh entry yg menarik :))
hope akan memberi kesedaran kepada orang ramai yg slh phm ttg poli sblm ini . .

FazliShukor said...

Terima kasih..saya pon harap mcm tu.. :)

NatashaShahulel said...

wah...kau nak tau tak kenape aku like?sebab ade gamba aku....haha..sebab tu je aku like..ha..lagipon kan aku pon BENGANG ngan sesape yang pandang rendah POLITEKNIK..bangang ek?kau masok U same je..amek diploma gak..ke degree terus?ke master?ke PhD? haha...menari2 bulu idong aku...lucu!

azmira said...

saya dpt Politeknik premier Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah [dip. pengajian perniagaan] mybe next month pegi dftar :) smlm pon ade saudare ckp poli better than U sbb kerajaan byk terima poli drpd U [dia keje kerajaan, so byk la kwn2 dia dr poli].. em na tanye sikit, ape beza nya politeknik premier & politeknik ??

FazliShukor said...

@azmira = politeknik premier ada 3 je kat malaysia ni.politeknik premier dah setaraf dengan universiti..die x macam politeknik biase.student dari poli biase kalau nak pindah masuk poli premier pon payah sekarang,pointer kene atas 3.

TeehaMohd said...

agree with u. poly not bad la. so sbgai bekas graduan politeknik , welcome to politeknik. haha. jgn segan segan. kat mane mane pon same je yg penting niat nk blaja tu :)

Nur Fazirah said...

Mula2 agak jeles sbb kwn2 dapt U.. Sdgkan saya dapat politeknik premier kat Politeknik Ibrahim Sultan.. baca ni rasa semangat nak masuk politeknik! :D :D
Terima kasih!

FazliShukor said...

@Nur Fazirah = wahh...bagoslah macam tu..happy pulak rasa bila dapat naikkan semangat orang lain..btw gudluck! :)

dianazlan ♥ said...

Yeah, orang selalu pandang rendah dekat Poli and kolej or so on. Tapi bila dah masuk mana2. Baru diorang tahu tak de benda yang senang dalam dunia kan? huh!

DayaOlla said...

Semua course yg ada kat poli tu boleh sambung degree eh? Ke sesetengah course je?

FazliShukor said...

@DayaOlla=for sure semua kos :)

najwaali said...

sokong sangat bile bab2 poli ni..but the problem is..sye kne pilih between poli n f6..dpt pis bidang hotcet-hotel catering..mmg minat bidang ni tapi terperangkap dgn jangka masa f6 bidang sn fizik yg just 1 n half years je then tros msok degree..lagipon f6 skrg dh ikut sem but now still confuse sgt2 nk pilih mne satu..skrg ni just lalui je hidup as f6 student.

FarhanRoslan said...

@Nur Fazirahwit2..politeknis ibrahim sultan amek kos ape?ni abg senior mu..haha..student tahun akhir ni..salam tuan blog..buat2 research pasal poli terjalan pulok kt blog ni..nice entry dude..keep it up..hidup poli!!!.

Maisarah Ivander said...

Salam akak, politeknik ni senang tak nak dapat tawaran?

FazliShukor said...

Kenape mesti akak? Hahah senang x senang, depends on your result :) tpi senang sikit la nak dapat

Maisarah Ivander said...

Hehehe sy bru lpas spm 2012.

Nanie Zainudin said...

Hai fazli..mnarik sgt entry ni..suka2.. sy lpasan dip account di politeknik seberang perai 2012.. fakta mgatakan lpasan poli susah nk smbung blaja tu trltak pd nasib.. ramai kawan2 sy dh dpt smbung study di uum, uthm, utem, usm dan sbgainya.. mcm sy, xde rezeki untuk smbung blaja tp Alhamdulillah..sebaik shj tmt pgajian, sy dpt kerja dan sampai skrang sy brkerja tetap sbg pnolong juruaudit. Dh 9 bulan kerja.. anyway... blaja rajin2 keh.. nice entry.. im ♥in it.. ^_^

Nanie Zainudin said...

Hai fazli..mnarik sgt entry ni..suka2.. sy lpasan dip account di politeknik seberang perai 2012.. fakta mgatakan lpasan poli susah nk smbung blaja tu trltak pd nasib.. ramai kawan2 sy dh dpt smbung study di uum, uthm, utem, usm dan sbgainya.. mcm sy, xde rezeki untuk smbung blaja tp Alhamdulillah..sebaik shj tmt pgajian, sy dpt kerja dan sampai skrang sy brkerja tetap sbg pnolong juruaudit. Dh 9 bulan kerja.. anyway... blaja rajin2 keh.. nice entry.. im ♥in it.. ^_^

FazliShukor said...

Tahniah kak..moga berjaya..insyallah... :)

shukorADAN said...

50% teori??
50% praktikal??
tu sume tipu.aku pelajar mechatronics poli.aihh asek teori je.dah naik give up aku.praktikal pon sikit sangat dan alakada je.takde hands-on training macam dijanjikan.kekadang kita belajar satu komponen tu,kita tak tau pon macam mane bentuk komponen tu.hanya tau name je.pastu pergi LI tepinga pinga.engineer suruh amek barang tak tau macam mane bentuk barang tu.haihh sape yang suke buku,kertas,nota masok la poli banyak bende tu kat sana.sape suke praktikal lupekan jela nak masok poli.

Nur Dzafirah said...

Hehe. betul3x jgn pandang hina doh.

Walaupon aku dpt tawaran U dan Poli dan kedua-dua kos itu sama tapi aku memilih Poli. Why???

For me, walaupon awak dicmpk belajar dimna pon bkn place y menntukan apa2 but you self :)

Klau awak pndai atsi dri anda anda boleh berjaya dimna2 aja... ^_^

Anonymous said...

fou ur information, i'm form polimas. stdy in DIP IN CIVIL ENGRNG.NOW i'm continue my stdy in GERMANY. in the same COS. and for all, student poly, dont be humble. i'm before jump in stdy at poly, i'm also feel what do u feel. but now. who say "Graduan poly sukar smbung degree"? eh. look me. i'm take dip at polimas 3 years and after finish my stdy i.m applied to futere stdy at utm. and now utm sending me to germany. haa. dan y ak bangga. ak bdk studnt poly y boleh p sana dan ak bawa nama poly ak. polimas. 4 ur infmatoin, stdent asal utm pun xleh p germany. dan sekarang ak final year. sibuk bawt thesis. please doakan kejayaan ak! thanx polimas!!!!!

Anonymous said...

Wah suka dengan penjelasan awak. Saya pun bakal junior Poli premier Jum 2013 ni. Doakan saya berjaya!! :)

Ie Aida Bombom said...

kalau dapat intake bulan jun kan, kena pergi bulan tujuh ke?

Syafiq Renjong said...

salam, saya dpt jrusan kejuruteraan elektrik dkat poli sultanah bahiyah...mcm mna pendapat kak/abg ya? saya dpt twaran f6 gak..jrusan sains..saya tgah confuse skrg nie :(

Muhammad Hakeem said...

Terbaik boh !!!! jipun kta Sobarashii !! :P ;) :D

FazliShukor said...

Ye saye.kene pegi bulan tujoh.

Anonymous said...

Salam..sy ex student civil poli shah alam..so u r my junior..;) now,sy dh abis study n dh bekerja..sy jg dh abis degree..grad from uitm..sape kate student poli x laku? sy smbg degree cpt je..dpt keje pun cpt..alhamdulillah...selama sy bekeje, most engineering company akan amik student poli..why?bcoz student poli "bagus" means student poli lbh terdedah dgn alam pekerjaan berbanding student u...

Rezeki org lain2 kan...gud luck 4 u..!!

Anonymous said...

Salam...16 Jun nie sy akan berangkat ke Politeknik Port Dickson N9 & ditawarkn Ke kejuruteraan Mekanikal (Automotif), walaupun dpt UTM dlm jurusan yg sama tapi hati sy lebih ke poli sebab...salah satu faktornya dekat ngan rumah @ Klang..hehe...

bole share tips "checklist" yg nak di bawa masa hari pertama mendaftar ke Poli selain relevant docs..la...mekasih !!!

Muhammad Luqman Bin Hasbullah said...

Salam nak tanya, Politeknik ada program degree tak? Ke Advanced Diploma. Maaf saya kurang tahu.

Anonymous said...

salamm, err btw saya lepasan spm 95 dan saya dapat tawaran belajar di poli konvesional, memang ramai yang pandang rendah tapi saya ta kesh jugak sebab saya yang belajar bukan diorang . saya nak tanya sesuatu ,hmm poli premier and poli konvesional tu sama je atau lain2 taraf ?

FazliShukor said...

Kalau nak listkan..banyak dik..hha secara rawak nya..barang2 keperluan.

FazliShukor said...

Pergi yang mane kau rase lebih cenderong..

FazliShukor said...

Ade..poli shah alam, poli sultan ibrahim dan poli ungku omar ade sediakan kalau tak silap.

FazliShukor said...

Berbeza..poli premier adalah poli yang akan dinaiktaraf kepada universiti nanti..dijangka pada tahun 2014..ade 3 je poli premier dekat malaysia.

B positive said...

wahhhh....suke aq bce blog nih...kasi smangat aq naik & sgt2 nk blaja kt poli lbih2 lg skang nih ade poli premier....tp kan,kan bgoz klau poli premier ade kt sluroh msia trutama kt swk...bru poli nmpk hebat,mcm universiti jgk....sbb,klau kt swk ni kan,blajar kt poli ni,org ckp utk yg tdesak jew....tp tak la smua org swk ckp cmtu....cma org kt kpg aq ni jew yg rata2nya bfikiran sgt2 sempit....klau aq sebut je psl nk msuk poli,diorang trus je lyn aq mcm la aq ni da bunuh org....smua tnye npe tak nak mohon\buat rayuan blajar kt u....ape???igt poli ni tak best kew??poli ni utk yg tdesak kew??poli ni pilihan terakhir kew??sijil poli tak laku kew??aq rs lbih ramai graduan poli dpt kerja bbanding graduan u....aq hrp,org2 kt kpg aq ni ubah persepsi diorang ttg politeknik ni....

Aziha Ismail said...

i coming next year....
wait Budak teknik datang!!!
in electrical engineering laaa....

Anonymous said...

12 years dah saya graduate dr Poli Ungku Omar
No problem setakat ini

Under *N* said...

Assalamualaikum senior n junior.. Poli mmg (y).. Aq pelajar poli ambik kos kejuruteraan mekanikal automotif.. Batch 95.. Dulu mse aq sebelum masuk poli.. Cikgu aq selalu syorkan poli.. Knape?? Sbb poli ni lg mudah untuk dpat kerja.. Lg satu.. Sape dak vokasional or teknik.. Lg mudah nk dpat politeknik..

Nurshahirah Mohd Yasin said...

do follow me.. poly mmg mantap!!
ariey-iera.blogspot.com

"BULAT punya CERITA"

Anonymous said...

sy dpt tawaran di PSAS dan jgk uitm .. Dua2 dpt tawaran dlm bidang pengajian perniagaan.. Sy adalah lepasan pra diploma uitm. Lepas pra diploma,sy dpt plk tawaran untuk diploma di uitm. Dlm masa yg sama,sy ditawar kan jgk di politeknik.. Mula2 sy agak stress tuk memilih.. Akhirnya,sy akan pilih poli jgk. Insyaallah, 24/11 ni dftar.

Anonymous said...

Sya skrg f6 dpt tawaran poly sUltan idris shah s bernam jursan senibina jga tawaran uitm lendu jurusan ad...mta tlg mna 1 nk terima...ayh sya nk poly....tlgggggg!

october love said...

sy bdk f6 gk thun ni..sy bngung sesangt nk msuk yg mna stu..sy dpt uitm(diploma sains sukan) poli(ukur tanah) hmm..tringin nk msuk poli..mnt dgn ukur tnah..tp leh tnya x? pmpuan blh dpt kja x lau ambk diploma ukur tnah?

FazliShukor said...

@octoberlove : insyallah ade...ukur tanah under kejuruteraan awam, batch saye perempuan ramai amek kejuruteraan awam. So jangan risau k.lagi satu rezeki ade memane, cume kene rajin doa je.goodluck!

cahaya petunjuk said...

Sy dlu amek uitm kos medic physio..tp sy kluar amek poli dip bisnes study...inn sya Allah..rezeki Allah..
Sy xsbr nk bljar bsnea study...kos yg bru bg sy

cahaya petunjuk said...

Salam...dlu sy dpt uitm kos medic physio.tp sy plih poli kos bsnes study...:)

Anonymous said...

salam..aku ni super senior korang lah kt sini..dulu aku amek diploma engineering kt poli..alhamdulillah aku dpt kje kerajaan sebagai T,A..klu ikotkn pengalaman aku jge bdk2 praktikal ni memang aku akui bdk2 poli lg berkualiti dr bdk2 U..amali memang bdk2 poli tip top berbanding bdk2 U..klu teori bdk2 U memang power ar..tp yg penting ialah skill klu dlm alam pekerjaan ni..so aku rase bdk2 poli is better lah..sekian salam..

LiaNa YuSoF said...

entry dan info yang sangat menarik!! saya suka cara anda menerangkan tentang kelebihan politeknik ni.. saya juga adalah pelajar lepasan politeknik (DSK-PoliPD)

mohon untuk share entry anda yang best ni.. ^_^

Anonymous said...

Professional Advancement & Career Excellence Program (PACE) -

HANYA UNTUK GRADUAN POLITEKNIK YANG GRADUATE PADA 2013 SAHAJA

Khas untuk graduan POLITEKNIK SAHAJA!!

Berminat untuk menambah ilmu & kemahiran dalam bidang perniagaan &
perniagaan? Ingin melengkapkan diri sebelum menceburi alam
pekerjaan/perniagaan?

Program ini khas untuk graduan seperti anda!

Pihak Politeknik bersama syarikat Adtalent Sdn Bhd akan mengadakan kursus
Keusahawanan berkonsepkan "Experiential Learning" selama 6 minggu. Kursus
merangkumi 6 minggu latihan di UPM Serdang dan Penempatan kerja disyarikat-syarikat yang bersesusaian.

Kelebihan Program:
- Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang amat berpengalaman dari industri &
universiti.
- Menggabungkan teori dan suasana kerja sebenar
- Peluang pekerjaan selepas tamat latihan
- Penginapan dan sarapan serta makan tengah hari disediakan
- SIJIL selepas tamat latihan

Program ini percuma dan dibiayai oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
Hubungi kami:
03-8953 0199 (waktu pejabat)
017-3378769 (Afiq)
atau helpdesk@adtalent.com.my

Website:www.adtalent.com.my

Sila download borang penyertaan di website kami (adtalent.com.my) atau emel ke helpdesk@adtalent.com.my

Tarikh tutup permohonan : 24 Februari 2014
Tempat: Block E, UPM-MTDC Technology Center, Universiti Putra Malaysia Serdang

t mad said...

ha'ah, right, diorg main kata je, selidik pun x. btw, ada fkta mngatakan student poli lbih sng dpt keja berbanding u.. kalau u terbaik tu jgn ckp la,

Farahana Hana said...

B salam saya nak tnya ni. kalau saya xboleh msuk ke politeknik premier adakah saya boleh membuat rayuan ke politeknik konvensional?

Amir Azmi said...

Salam..
First of all.. Nak trima kasih at saudara sbb buat blog begini.. sya mula mula pikr serong gak at poli tpi pas family bgi support n ditmbh dngn comment srta blog saudara sya memutskn untk smbng ke politeknik..insyallah sya akn mask ke Politeknik Bandr Penawar smbng dlm course Logistik.. Semoga Allah merahmati saudara diberkati ilmu dipnjngkn umur dan dimurahkan rezki..

Hazwan B. Hosdi said...

Assalamualaikum,

I really like your article in behalf of most peoples mentality about polytechnics instituition. FYI, I am one of polytechnic ex student and i'm taking MECHATRONIC ENGINEERING for diploma level. I'm taking my programme at POLITEKNIK IBRAHIM SULTAN JOHOR. what i can share with all of you whom does not know how it feels like to study in polytechnic are that in my badge we are starting implementing the studies like in university which lecturer only give 60% the knowledge and 40% is the students initiative to look for the information and knowledge from any source whether in library,internet or any media electronics. so this is one of the improvement that polytechnic institution trying to execute. As for practical still been implement in studies as always. it really help for those who are wanting to find job in industry or for those who want to continue to pursue their study to a higher level. So in my case, i am currently working in the oil and gas company in W.P. Labuan for halliburton company as a electrical/mechanical technician for MWD/LWD and i am also in a process to pursue my degree part time. The programme that i will pursue is Executive bachelor in production and manufacturing management in Asian E University institution. it's not my intention to show off is just that i want to share that eventhough i am only a polytechnic student but it all depends on the persons motivation to acchieve something.. like a saying " where there is a will there is a way" hehehe.. so for those who get their UPU result pursuing in polytechnic, your are thechosen one and very lucky to pursue your study there. all of you can achieve greatness as long as you strive to get it. so cheer up and be motivated. i hope that my own experience and sharing help in your making your decision. thanks.. thumbs up to the blog owner.. you should write more so that people can be enlighten and convinced to take polytechnic as one of their first pick to continue study.

widget code

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...